Tomas Džeferson, misli

Dzeferson

 

Sreća je cilj života. Vrlina je temelj sreće. Korisnost je test vrline. Ako pametan čovek hoće da bude srećan, kako kažu mudraci, on mora imati i vrlina; jer bez vrlina ne može biti sreće.

***

Kada se dogode velika zla, obično pokušam da otkrijem šta dobro može iz njih da proizađe na našu utehu, pošto je Proviđenje zapravo tako postavilo poredak stvari da su većina zala načini da se proizvede neko dobro. Mi ne živimo u svetu kojim ne vladaju zakoni ni moć Više Sile. Naši napori su u Njegovim rukama, i on njima upravlja; On će doneti njihove rezultate, u Svom sopstvenom času.

 ***

Tvorac je svim ljudima podario neotuđiva prava, među kojima su život, sloboda i potraga za srećom. Verujem da Božanstvo nikad nije nameravalo da savršena sreća pripadne samo jednom od Njegovih stvorenja na ovom svetu; već čvrsto verujem da je svima nama u velikoj meri dalo moć da dođemo do sreće.

 

***

Najveća sreća ne zavisi od životnih okolnosti u koje nas je slučaj postavio, već je uvek rezultat dobre savesti, dobrog zdravlja, zanimanja i slobode da težimo dobrim stvarima. Mudro je učenje koje nas upućuje da probamo sve stvari, ali da se čvrsto držimo onoga što je dobro.

***

Ništa tako dobro ne omogućuje čoveku da nastavi dalje u poslu nego što je to mirna narav.

 ***

Srećna je stvar u ljudskim poslovima da zla koja ne mogu da se izleče na jedan način, bivaju izlečena na neki drugi.

 ***

Radije ću biti žrtva povremenih izdaja, nego se odreći svog opšteg uverenja u ljudsko poštenje.

***

Treba reći potpunu istinu. Ljudi će verovati u dobro, ako im iskreno kažemo i ono što je loše.

 

***

Sjaj jedne tople misli vredi mi više od novca. Sreću nam ne donose bogatstvo i raskoš, već smirenost i rad.